Vlindervoedertafel maken


Op 31 mei is de eerste nectarkroeg in Nederland geopend. Vlinders en andere insecten komen af op de nectar in de bloemen. Om nog meer vlinders naar uw tuin te lokken, kunt u een vlindervoedertafel maken. Een leuke aanvulling op uw vlindertuin!
 
De vlindervoedertafel kan op 2 manieren worden ingericht: met nectar of met fruit. Maak van hout een tafeltje om in de vlindertuin te zetten. De voedertafel kan iedere gewenste vorm hebben, bijvoorbeeld een bloem of een vlinder.
Voor de nectartafel boort u een aantal gaten in de tafel. In deze gaten kunt u buisjes met suikerwater (9 delen water en één deel suiker) steken. Oude viltstiftdoppen kunnen bijvoorbeeld dienen als buisjes. Als ze maar in de gaten passen en niet lekken.
 
De gaten zijn voor de fruittafel niet nodig: op deze tafel kunt u wat oud fruit neerleggen. Naast nectar zijn veel vlinders, zoals de atalanta en de gehakkelde aurelia, namelijk dol op rottend fruit.  De tafel kan versierd worden met tekeningen, stickers en vrolijke kleuren. Zet de vlindervoedertafel in de vlindertuin op een plekje in de zon en uit de wind. Zorg ervoor dat de tafel niet te hoog is, zodat ook rolstoelgebruikers de vlinders goed kunnen bekijken. Met een beetje geluk komen er allerlei vlinders op de tafel af!

Vlinderhaiku's

Bij zorgcentrum 'de Zonnekamp' zijn vlinderhaiku's gemaakt. Samen met de kinderen van bassisschool 'het Loo' zijn prachtige gedichten geschreven.
 
Ook het OBG Nijmegen en het Montesorris Nijmegen (groep 6/7) hebben haiku's gemaakt.

Hoe ziet zo'n haiku er eigenlijk uit?
 
De Atalanta                                           
Bij de zee, o dat vliegen            
valt echt reuze mee                      

Wessel  
 
He, groot dikkopje
Jij bent een dagvlindertje
Geen nachtvlindertje
 
Leuke boomblauwtjes
Wat zijn jullie toch schattig
Schattig en erg leuk
 
Balder 10 jaar                                 

Wilt u meer haiku's lezen die in Nijmegen en Zelhem zijn gemaakt? Kijk dan eens naar het volgende:naar de vlinderhaiku's »

Zeer bijzondere vlinder in VSB tuin!


Foto: José en Willem van der Gracht
 
José en Willem van der Gracht vonden op Texel een grote nachtvlinder op de vensterbank van het Maartenhuis vlak bij De Koog. 'Op het eerste gezicht konden we de vlinder niet thuis brengen. Na determinatie bleek het volgens ons om de Hippotion celerio te gaan, de wingerdpijlstaart.', schrijven ze.
Geen wonder dat ze de vlinder niet meteen konden thuis brengen: deze soort was namelijk al bijna 40 jaar niet in Nederland waargenomen. Het gaat om een zeldzame trekvlinder uit het Midden-Oosten. Een zeer bijzondere waarneming dus!

Rupsenvriendelijke tuin


Het vlinderseizoen is begonnen. Er bloeien al allerlei planten waar vlinders op afkomen. Maar ook voor de rupsen moet voldoende voedsel aanwezig zijn. Deze keer in de activiteit van de maand: hoe maak je je vlindertuin ook rupsenvriendelijk?
Het begin van de lente is niet alleen voor de vlinders goed nieuws: ook voor de rupsen is er weer volop voedsel te vinden. Maar rupsen zijn kieskeurige eters: ze lusten vaak maar één soort plant. Rupsen van het koolwitje bijvoorbeeld, eten alleen maar koolsoorten. En rupsen van het oranjetipje zijn verzot op pinksterbloem. Om uw tuin ook naast vlindervriendelijk ook rupsenvriendelijk te houden, kunt u allerlei planten in de zaaibedden zetten. Hieronder een lijstje met favoriete planten van rupsen.
 
Koolwitje: allerlei soorten kool
Citroenvlinder: vuilboom of sporkehout
Atalanta, kleine vos en dagpauwoog: brandnetel
Distelvlinder: allerlei distelsoorten en brandnetel
Oranjetipje: pinksterbloem en judaspenning
 
Veel rupsen zijn dol op brandnetels. Het is daarom aan te raden om in een hoekje van de tuin wat brandnetels te laten staan. In de zaaibedden kunt u dan bijvoorbeeld koolsoorten (zoals koolzaad, herik en judaspenning, die prachtig bloeien) planten. Zo maakt u uw vlindertuin nog kleurrijker, en komt u ook de rupsen tegemoet!

Zijden vlinders

Een leuke activiteit om binnen te doen: zijden vlinders maken. In dit document een duidelijke beschrijving van de activiteitZijden vlinders maken »

Vlinders in de winter


Hoewel de zomer weer bijna aan het einde is, zijn er nog regelmatig vlinders te vinden in de tuin. Verschillende planten bloeien juist in de nazomer, zoals distels, meidoorn, klimop en guldenroede. Voor veel vlinders bieden deze planten nog genoeg nectar om te leven totdat de periode van winterrust ingaat. Er worden zelfs nog steeds eitjes gelegd. Komen hier nog vlinders uit voordat de winter begint? En wat gebeurd er met de vlinders die nu nog vliegen?
 
Winterrust als pop
De meeste eitjes die op dit moment gelegd worden brengen dit jaar geen vlinders meer voort. De eitjes komen uit, de rupsen eten zich vol en verpoppen zich. En als pop komen ze de winter door. Alle koude maanden wordt de ontwikkeling tot vlinder uitgesteld, en pas als het voorjaar wordt komen de vlinders tevoorschijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor het groot avondrood, een nachtvlinder waarvan op dit moment de rupsen gevonden kunnen worden. Ook twee andere grote pijlstaarten hebben nu rupsen, namelijk de ligusterpijlstaart en de lindepijlstaart. De rupsen zien er spectaculair uit, groot, gekleurd en met een duidelijk zichtbare ‘stekel’; de pijl. Daarom worden ze nogal eens gevonden, ook in de vlindertuinen. De rupsen van deze pijlstaarten graven zich in de aarde in, en verpoppen onder de grond. Hier gaan ze in winterrust, en in het voorjaar begint de ontwikkeling tot vlinder. In mei komen de vlinders uit.
 
Lekker dooreten als rups
Het bruin zandoogje, een dagvlinder waarvan op dit moment de laatste exemplaren vliegen, heeft nu ook eitjes afgezet. De eerste kleine rupsjes eten zich vol, maar zij gaan hier de hele winter mee door! Als het een zachte winter is, dan gaan de rupsen niet in rust maar blijven ze lekker dooreten. Pas als het echt koud wordt dan kruipen ze weg in de begroeiing. De rups van het bruine zandoogje eet allerlei grassen. Het is daarom goed om niet al het gras te maaien voor de winter, want dan maait u de rupsen ook weg.
 
Lang slapen als vlinder
Een aantal vlinders die nu vliegen halen het wél tot de volgende lente. Citroenvlinders, dagpauwogen en kleine vossen zijn net vers uit de pop gekropen, en maken zich klaar voor de rustperiode. Ze drinken een paar dagen veel nectar, en trekken zich dan terug op zolders, in schuurtjes en tussen dakpannen. Op de eerste warme lentedag komen ze tevoorschijn om hun eitjes af te zetten. Dit zijn dan ook de vlinders die je als eerste ziet in het voorjaar!

Wachten als ei
Er zijn zelfs soorten die als eitje de winter doorkomen. Dit zijn bijvoorbeeld de eikenpage en de sleedoornpage. Deze vlinders hebben hun eitjes in het houtige gedeelte van de eik en de sleedoorn afgezet, waar ze de winter goed overleven. Ze zijn te zien als kleine witte bolletjes, vaak in de oksel van een tak. Na de winter komen de eitjes uit.

Foto: rups van de Ligusterpijlstaart (foto: Henkjan Kievit)

 « Meer nieuws vind je in het actuele nieuwsoverzicht